JULY 2017 SEMESTER-I
(MORNING SESSION) (TWO YEAR)
(COMMON FOR ALL ENGG & NON ENGG TRADES)
(EMPLOYABILITY SKILLS)

1. He would starve to death rather 
than.............a loan.
a) Have asked 
b) Ask
c) To ask 
d) To have asked
Answer:- b) Ask

2. It was easy to guess what they 
had been doing..........
a) From living 
b) So as to live
c) For a living 
d) To live
Answer:- c) For a living
3. Reading comprehension means 
understanding a..................
a) Oral 
b) Written
c) Usual 
d) Audio
Answer:- b) Written

4. Once the message is encoded in 
a desired format it is transferred through 
a medium called
a) Channel 
b) Medium
c) Media 
d) Way
Answer:- a) Channel 

5. It is important to consider proper ......
where you are giving your presentation.
a) Darkness 
b) Lighting
c) Lightning 
d) Ventilation
Answer:- b) Lighting

6. Any word that adds more meaning to 
the noun is called
a) Adverb 
b)Verb
c) Adjective 
d) Noun
Answer:- c) Adjective
7. Our dress code is an example 
of.............communication.
a) Verbal 
b) Nonverbal
c) Written 
d) Spoken
Answer:- b) Nonverbal

8. The application letter is .....
a) A description of your core strengths 
   and suitability for the job
b) A statement of your job objective
c) . A summary of your qualifications 
    and experiences
d) A foreword
Answer:- a) A description of your core 
     strengths and suitability for the job

9. A light sensitive device that converts 
drawing, printed text or other images into 
digital form
is...........
a) Keyboard 
b) Plotter
c) Scanner 
d) OMR
Answer:- c) Scanner 

10. In order to tell Excel that we are entering 
a formula in cell, we must begin with an operator
such as .............
a) $  b) @  c) =  d) +
Answer:- b) @
11. Microsoft Word is an example of...............
a) An operating system
b) Processing device
c) Application software 
d) System software
Answer:- c) Application software 

12. The  ............. program compresses 
large files into a smaller file.
a) WinZip 
b) WinShrink
c) WinStyle 
d) None of these
Answer:- a) WinZip 

13.Ctrl + C is used to -
a) Copy the selected text 
b) Cut the selected text
c) Paste the selected text 
d) Print the selected text
Answer:- a) Copy the selected text 

14. Which of the following is not the 
correct method of editing the cell content?
a) Press the Alt key 
b) Press the F2 key
c) Click the formula bar 
d) Double click the cell
Answer:- a) Press the Alt key
15. LAN stands for -
a) Local Area Net
c) Local Area Network
b) Long Area Network
d) Long Area Net
Answer:- b) Long Area Network
16. Which of the following should be used 
when you want to add a slide to an existing
presentation?
a) File, add a new slide 
b) Insert, New slide
c) File open 
d) File, new
Answer:- b) Insert, New slide
17. Communication is a non-stop................
a) Paper 
b) Process
c) Programme 
d) Plan
Answer:- b) Process

18. Environmental barriers are same 
as ................. noise.
a) Physiological 
b) Psychological
c) Physical 
d) Cultural
Answer:- c) Physical 

19. Personification of strength and violence 
are considered as ___ gender.
a) Masculine 
b) Feminine
c) Common 
d) Neuter
Answer:- a) Masculine 

20.  The ............  are used to present 
using overhead projectors.                            
a) Acetate film sheet                                                                                                                       
b) Paper sheet                                                                                                               
c) Polythene sheet                                                                                                                               
d) Butter paper                                                                                                                       
Answer:- a) Masculine 

21. In .......... listening the main intension
 is to seek certain information which will be
appreciated,
a) Empathetic
b) Evaluative
c) Appreciative
d) Dialogic
Answer:- c) Appreciative

22. ............. context refers to the similarity 
of backgrounds between the sender and the
receiver.
a) Physical 
b) Social
c) Cultural 
d) Chronological
Answer:- c) Cultural 

23. Understanding ................... different 
parts of speech forms the base of leaning grammar.
a) Five 
b) Eight
c) Seven 
d) Six
Answer:- b) Eight

24. When you should plan to arrive for your
 interview .............
a) 2 hours early 
b) 1 hours early
c) 30 minutes early 
d) Right on time
Answer:- c) 30 minutes early 

25. The experience of feeling competent to 
cope with the basic challenges in life and of being
worthy of happiness is ......
a) Arrogance 
b) Self-esteem
c) Wishful thinking 
d) Self efficacy
Answer:- b) Self-esteem

FITTER THEORY SEM-IV 2016 QUESTION & ANSWERS

FITTER THEORY SEM-IV 2016
1.The following is machined dry.
a) Aluminium   
b) Cast iron   
c) Titanium 
d) All of these
Answer:- b) Cast iron   

2.The following device is used to
determine the mix ratio of water-
soluble coolanls:
a) Diffract meter     
b) Hydrometer
c) Refract meter     
d) None of these
Answer:- c) Refract meter     

3.The use of metal working fluids_.
a) Increase the tool life
b) Produce better surface finish
c) Prevent rise in temperature
d) All of these
Answer:- d) All of these

4.The main constituent(s) of
mineral oil is/are_.
a) Paraffin
b) Naphthenic
c) Aromatics
d) All of these
Answer:- d) All of these

5.The following is used in heat
treatment process as a quenching
medium for obtaining
a higher degree of hardness.
a) Mineral oil     
b) Fatty acid
c) Waxes     
d)Graphite suspensions
Answer:- b) Fatty acid

6.Which of the following is added
 to the cutting fluids so that soapy
film is produced between the work piece
& tool and  chip & tool face?
a) Sulphur
b) Chlorine
c) Both (a) & (b)     
d) None of these
Answer:- c) Both (a) & (b)


7.Soluble oil is used as cutting
fluid in .............
a) Sawing
b) Drilling and boring
c) Reaming
d) All of these
Answer:- d) All of these


8.Usually no cutting oil is used in ....
a) Broaching
b) Planning and  shaping
c) Thread rolling
d) Honing
Answer:- b) Planning and  shaping


9.Choose name of the bolt.
a) Gib Headed foundation boit
b) Cotter foundation bolt
c) Through foundation bolt
d) Eye foundation bolt
Answer:- d) Eye foundation bolt


10. ............... are used to separate
the tramp oil (sump oil) from coolant.
a) Magnetic separators
b) Skimmers
c) Rotating spindles
d) All of these
Answer:- b) Skimmers


11 Which of the following parameters
influence the axial feed rate in
 centreless grinding?
a) Regulating wheel diameter
b) Angle between the axes of grinding
and regulating wheels
c) Speed of the regulating wheel
d) All of these
Answer:- d) All of these


12. Hydraulic oil is compressible
a) Not at all
b) Very much
c) Very Little
d) None of these
Answer:- c) Very Little


13. Power = Torque x .................
a) Velocity
b) RPM
c) Force
d) Area
Answer:- b) RPM

14. .... is prime mover in hydraulic system.
a) Oil
b) Electric Motor     
c) Pipe
d) Impeller
Answer:- b) Electric Motor     


15. Power of Pump = .............. x
Volume flow rate.
a) Velocity
b) RPM
c) Force
d) Pressure
Answer:- d) Pressure


16. 1 HP = ................ W
a) 746
b) 1000
c) 100
d) 764
Answer:- a) 746

17. Which flat belt drive system has
two pulleys mounted on driven shaft
and one pulley on driving shaft?
a) Multiple belt drive
b) Cone pulley drive
c) Fast and loose pulley drive
d) None of these
Answer:- ) Fast and loose pulley drive

18. Which of the following statements
are false for belt drives?
i) Belt drive is used in applications
     having constant speed dnve
ii) Belt drives can be used at extremely
     high speeds
iii) Belt drives have low power
      transmitting capacity
iv) Belt drives need continuous lubrication
a) (i) & (ii)
b) (i), (ii) & (iii)
c) (ii), (iii)&(iv)
d) (i), (ii) & (iv)
Answer:- d) (i), (ii) & (iv)


19. Determine power rating of an electric
motor if it runs at 1440 r.p.m and line shaft
transmits torque of 75 Nm. Assume
Reduction ratio = 1.6 .................
a)  10.36 kW
b)  11.3kW
c)  7.068 kW
d)  9.12kW
Answer:- c)  7.068 kW


20. In simple gear trains the direction of
rotation of driven gear is opposite to the
direction of rotation of driving gear
only if ...................
a) Even number of idler gears are present   
b) Odd number of idler gears are present
c) Any number of idler gears are present   
d) None of these
Answer:- a) Even number of idler gears are
                    present

21.Why is an idler gear used in gear trains?
a) To obtain minimum center distance
     between driving and driven snatt
b) To have required direction of rotation
c) Both (a) & (b)
d. None of these
Answer:- b) To have required direction
                     of rotation


22. Determine torque transmitted on
the pinion shaft if torque transmitted
on gear shaft is 20 nm consider Gear ratio = 4
a)8nm
b) 5 nm
c) 80 nm
d)16nm
Answer:- b) 5 nm


23. Which of the following statements
 is/are true for gear drives?
a) They can be used for long center distances
b) They are used to transmit power between
non-intersecting and parallel shafts
c) They cannot be used for high reduction ratios
d) All of these
Answer:- b) They are used to transmit power
      between  non-intersecting and parallel shaft

24. Which gears are used to connect two
 intersecting shaft axes?
a) Crossed helical gear
b) Worm and worm wheel
c) Bevel gears
d) All of these
Answer:- c) Bevel gears


25. What is meant by gear ratio?
a) The ratio of pinion speed and gear speed
b) The ratio of number of teeth on pinion
and number of teeth on gear
c) Both (a) & (b)
d) None of these
Answer:- a) The ratio of pinion speed and
                    gear speed


26. What is the function of hydraulic
       motor?
1. Hydraulic motor converts hydraulic
oil under pressure into torque and angular
displacement
2. Hydraulic motor converts hydraulic
    oil under  pressure into force and linear
    displacement
3. Hydraulic motor converts hydraulic energy
    into mechanical energy

4. Hydraulic motor converts mechanical energy
into hydraulic energy
a) 1 and 4 b) 1 and 3 c) 2 and 3 d) 2 and 4
Answer:- b) 1 and 3

27. Calculate area of a pipe if, flow rate is
20 I/min and flow velocity is 5 cm/s
a) 66.66 cm²   
b) 60 cm²   
c) 62 cm²   
d) None of these
Answer:- a) 66.66 cm²

28. What this hydraulic symbol
a) Motor unidirectional
b) Motor bidirectional
c) Pump unidirectional
d) Pump bidirectional
Answer:- a) Motor unidirectional


29. In soldering the melting point of filler
metal is ...................
a) Below 420°C       
b) Above 420°C     
c) Below 520°C       
d) Above 520°C
Answer:- b) Above 420°C

30. The composition of electrician
solder is ...........
a) Lead-37%, tin-63%
b) Lead-50%, tin-50%
c) Lead-63%, tin-37%
d) Lead-70%, tin-30%
Answer:- d) Lead-70%, tin-30%


31. The composition of soft solder is____
a) Lead-37%, tin-63%
b) Lead-50%, tin-50%
c) Lead-63%, tin-37%
d) Lead-70%, tin-30%
Answer:- a) Lead-37%, tin-63%

32. Corrosion can be prevented by_
a) Alloying
b) Tinning
c) Galvanizing
d) All of these
Answer:- d) All of these


33. As compare to iron, aluminum has ....
a) Higher tendency to oxidize
b) Less tendency to oxidize
c) Equal tendency to oxidize
d) None of these
Answer:- a) Higher tendency to oxidize

34. Conditions for good electroplating
 is/are .......
a) High current density
b) Low temperature
c) High concentration of metal in electrolyte
d) All of these
Answer:- d) All of these

35. Iron is galvanized by coating with ...............
a) Zinc
b)Tin
c) Copper
d) Nickel
Answer:- a) Zinc

36. Which defect arises due to faulty
 heat treatment?
a) Over heating and burring
b) Oxidation and decarburization
c) Cracks, distortion and warping
d) All of these
Answer:- d) All of these

37. In general, hardening is followed by ....
a) Annealing
b) Normalizing
c) Tempering
d) Case hardening
Answer:- a) Annealing


38. This type of fastener is designed to
prevent movement between shafts and wheels.
a) Keys
b) Machine pins     
c) Rivets
d) Knuckle
Answer:- a) Keys

39. A mechanical device that stores
energy, when deflected and to return the
equivalent amount of energy when released
is known as a ..................
a) Blind rivet
b) Key way
c) Spring
d) Hammer
Answer:- c) Spring


40. Joint strength in brazing operation is-.
a) As high as in gas or arc welding
b) Not as high as in gas or arc welding
c) Higher than that of in gas or arc welding
d) Unpredictable
Answer:- b) Not as high as in gas or arc
                    welding


41. Which of the following is a soft solder?
a) Copper-zinc alloy
b) Nickel-silver alloy
c) Lead-tin alloy     
d) All of  these
Answer:- c) Lead-tin alloy

42. Transmission angle is the angle between
a) Input link and coupler
b) Input link and fixed li
c) Output link and coupler
d) Output link and fixed
Answer:- c) Output link and coupler

43. What this hydraulic symbol means
a) Directional control valve
     (4 ports 12 positions)
b) Directional control valve
    (4 ports /3 positions)
c) Directional control valve
     (5 ports /2 positions)
d) None of these
Answer:- a) Directional control valve
                  (4 ports 12 positions)

44. Module of a gear is ..............
a) DAT b) T/D c) 2D/T d) 2T/D
Answer:- b) T/D

45. When screw threads are to be used
in a situation where power is being
transmitted in one direction only, then
the screw threads suitable for this will be ....
a) Square threads     
b) Knuckle threads   
c) Acme threads     
d) Buttress threads
Answer:- d) Buttress threads


46. Which of the following material has
      the maximum ductility?
a) Mild steel
b) Copper
c) Aluminium
d) Zinc
Answer:- a) Mild steel

47. The sleeve or muff coupling is
       designed as a-.
a) Dun cylinder       
b) Solid shaft
c) Thick cylinder     
d) Hollow shaft
Answer:- d) Hollow shaft


48. In a flange coupling, the flanges are
      coupled together by means of_.
a) Studs
b) Bolts and nuts     
c) Headless taper bolt
d) None of these
Answer:- b) Bolts and nuts

49. An open belt drive is used when ......
a) Driven shaft is to be started or stopped
whenever desired without interfering
with the driving shaft
b) Shafts are arranged parallel and rotate
     in the same directions
c) Shafts are arranged at right angles and
     rotate in one definite direction
d) Shafts are arranged parallel and rotate
     in the opposite directions
Answer:- b) Shafts are arranged parallel
                    and rotate in the same directions

50. When bevel gears connect two shafts
whose axes intersect at an angle greater
than a right angle and one of the bevel gears
has a pitch angle of 90°, then they are
known as
a) Internal bevel gears
b) Angular bevel gears
c) Crown bevel gears
d) Mitre gears
Answer:- c) Crown bevel gears

EMPLOY ABILITY SKILLS


July 2016
EMPLOY ABILITY SKILLS
(TWO YEAR TRADES)
(MORNING SESSION)
SEMESTER-II
1.    A commercial document issued by
 a seller to the buyer is called ..............
a)    Liability
b)    Asset
c)    Invoice
d)    Equity
Answer:- c)    Invoice

2. SWOT is primarily, a—.-------                                                                                                              a)      Planning tool                                                                                                                             
b)      Marketing tool                                                                                                                                  c)      Banking tool                                                                                                                                      d)      Insurance tool                                                                                                                                    Answer:- a)      Planning tool
3. For availing loan facility,
the entrepreneur has to contribute
some money from own resources.
This amount of money is called-----.....
a)       Minimum money
b)       Maximum money
c)       Margin money
d)       Material money
Answer:- c)       Margin money

4. SIDO is an apex organization
concerned with.....-------
a)       Welfare of women
b)       Child labour
c)       Population control
d)       Small scale industries.
Answer:- d)       Small scale industries
5. It is a document used as delivery
note while sending goods.
The receiver signs on the
duplicate copy and returns to
the sender as a token of acceptance.
This document is
Called............
a)       Challan
 b)      Invoice
c)       Bill
d)       Receipt
Answer:- a)       Challan

6. What does MSME stand for?
a)       Mini, Small and Major Enterprises
b)       Micro, Small and Major Enterprises
c)       Micro. Small and Medium Enterprises
d)       Micro, Small and Main Enterprises
Answer:- c)  Micro. Small and Medium Enterprises

7. One of the ancillary services provided
by banks is "ATM Cards". What does "A TM
stand for?
a)       Any Time Money
b)       Anywhere Time Machine
c)       Ancillary Teller Machine
d)       Automatic Teller Machine
Answer:- d)       Automatic Teller Machine

8. A firm is said to be productively efficient, if
a)    Its Cost of production is low
b)    It is selling its product at low price
c)    It is producing what customers want
d)    It is most popular in the region                                                                                                                                       Answer:- a)    Its Cost of production is low
9. Which one of the following is not
an advantage of introduction of
new technology in a firm?
a)    Reduction of waste
b)    Increases strain in industrial relation
c)    New and better products
d)    Better communication
Answer:- b) Increases strain in industrial relation

10. LIC is concerned with—
a)       Real estate
c)       Export business
b)       Money lending
d)       Insurance
Answer:- d)       Insurance
11. FDI stands for............
a)       Foreign Diverse Investment
c)       Foreign Direct Interest
b)       Foreign Dealers in India
d)       Foreign Direct Investment
Answer:- d)       Foreign Direct Investment
12. When you approach a seriously injured
person, think of the ABC. What is ABC?
a) Airway- Breathing-Circulation
b) Airflow- Breast-Circulation
c) Airspace-Breathing-Cipher
d) Airway-Breast-Circulation
Answer:- a) Airway- Breathing-Circulation

13. It is a metallic object which is present in
petrol and diesel and which can cause damage to
nervous system. What is it?
a)       Chromium
b)       Tin
c)       Lead
d)       Antimony
Answer:- c)       Lead

14. When working on electrical equipment,
the area should not be wet because
a)    One may slip
b)    It increase body resistance to flow of current
c)    It decreases body resistance to flow of current
d)    It can cause fluctuation in voltage
Answer:- c) It decreases body resistance to flow of current
15. What is wrong with the use of
spanner in figure given below?
a)    One end of spanner is broken
b)    The spanner is not of correct size
c)    The spanner is not long enough
d)    The spanner is cracked
Answer:- b)    The spanner is not of correct size

16. When working in a workshop don't indulge in horseplay.
What does "horseplay" mean?
a)    Unauthorized work
b)    Rough and noisy behavior
c)    Wastage of material
d)    Fiddling with electrical equipment
Answer:- b)    Rough and noisy behavior
17. Which one of the following is a biological hazard?
a)       Virus
b)       Fatigue
c)       Alcoholism
d)       Old age
Answer:- a)       Virus

18. The Workmen's Compensation Act provides
compensation in case of-------------
a)       Disablement
b)       Funeral expenses
c)       Maternity expenses
d)       Sickness
Answer:- a)       Disablement

19. Which of the following benefits is provided
under the EST Act?
a)       Sickness benefit
b)       Maternity benefit
c)       Employment injury benefit
 d)      All of these
Answer:- d)      All of these

20. Apprenticeship training is provided in----------
a)     Schools
b)     Industrial Training Institutes
c)     Industries
d)     All of these
Answer:- c)     Industries

21. Quality circles are-...........groups of employees who
voluntarily meet to solve work
related problems. (Fill in the blank).
a)    Formal
b)    Informal
c)    Contractual
d)    Expert
Answer:- b)    Informal

22. Leaving tools in aisles in a workshop can create
a) A tripping hazard
b) A chemical spill
c) Additional storage space
d) Easy accessibility to tools
Answer:- a) A tripping hazard

23. Quality objectives of any department must be-------
a)     Lofty
 b)    Measurable
c)     Multiple
d)    High
Answer:- b)    Measurable
24. When you hear the evacuation
alarm you must-------
a)    Stop to get you belongings
b)    Call your supervisor
c)    A wait further instructions
d)    Evacuate immediately to the
emergency assembly location
Answer:- d)Evacuate immediately to
                    the emergency assembly location


25. If you are injured at work, no matter
how insignificant it is. you must---------------
a)       Go home
b)       Report to your supervisor
c)       Go to the hospital
d)      Tell your family
Answer:- b)       Report to your supervisor

ITI ALL TRADES QUESTION AND ANSWERS (ENGLISH & HINDI) PLEASE VIEW ITI GURUJI YOUTUBE CHANNEL

ITI GURUJI    ITI GURUJI ITI ALL TRADES QUESTION AND ANSWERS (ENGLISH & HINDI) PLEASE VIEW  ITI GURUJI   YOUTUBE CHANNEL LINK  ITI ...