FITTER THEORY SEM-IV 2016 QUESTION & ANSWERS

FITTER THEORY SEM-IV 2016
1.The following is machined dry.
a) Aluminium   
b) Cast iron   
c) Titanium 
d) All of these
Answer:- b) Cast iron   

2.The following device is used to
determine the mix ratio of water-
soluble coolanls:
a) Diffract meter     
b) Hydrometer
c) Refract meter     
d) None of these
Answer:- c) Refract meter     

3.The use of metal working fluids_.
a) Increase the tool life
b) Produce better surface finish
c) Prevent rise in temperature
d) All of these
Answer:- d) All of these

4.The main constituent(s) of
mineral oil is/are_.
a) Paraffin
b) Naphthenic
c) Aromatics
d) All of these
Answer:- d) All of these

5.The following is used in heat
treatment process as a quenching
medium for obtaining
a higher degree of hardness.
a) Mineral oil     
b) Fatty acid
c) Waxes     
d)Graphite suspensions
Answer:- b) Fatty acid

6.Which of the following is added
 to the cutting fluids so that soapy
film is produced between the work piece
& tool and  chip & tool face?
a) Sulphur
b) Chlorine
c) Both (a) & (b)     
d) None of these
Answer:- c) Both (a) & (b)


7.Soluble oil is used as cutting
fluid in .............
a) Sawing
b) Drilling and boring
c) Reaming
d) All of these
Answer:- d) All of these


8.Usually no cutting oil is used in ....
a) Broaching
b) Planning and  shaping
c) Thread rolling
d) Honing
Answer:- b) Planning and  shaping


9.Choose name of the bolt.
a) Gib Headed foundation boit
b) Cotter foundation bolt
c) Through foundation bolt
d) Eye foundation bolt
Answer:- d) Eye foundation bolt


10. ............... are used to separate
the tramp oil (sump oil) from coolant.
a) Magnetic separators
b) Skimmers
c) Rotating spindles
d) All of these
Answer:- b) Skimmers


11 Which of the following parameters
influence the axial feed rate in
 centreless grinding?
a) Regulating wheel diameter
b) Angle between the axes of grinding
and regulating wheels
c) Speed of the regulating wheel
d) All of these
Answer:- d) All of these


12. Hydraulic oil is compressible
a) Not at all
b) Very much
c) Very Little
d) None of these
Answer:- c) Very Little


13. Power = Torque x .................
a) Velocity
b) RPM
c) Force
d) Area
Answer:- b) RPM

14. .... is prime mover in hydraulic system.
a) Oil
b) Electric Motor     
c) Pipe
d) Impeller
Answer:- b) Electric Motor     


15. Power of Pump = .............. x
Volume flow rate.
a) Velocity
b) RPM
c) Force
d) Pressure
Answer:- d) Pressure


16. 1 HP = ................ W
a) 746
b) 1000
c) 100
d) 764
Answer:- a) 746

17. Which flat belt drive system has
two pulleys mounted on driven shaft
and one pulley on driving shaft?
a) Multiple belt drive
b) Cone pulley drive
c) Fast and loose pulley drive
d) None of these
Answer:- ) Fast and loose pulley drive

18. Which of the following statements
are false for belt drives?
i) Belt drive is used in applications
     having constant speed dnve
ii) Belt drives can be used at extremely
     high speeds
iii) Belt drives have low power
      transmitting capacity
iv) Belt drives need continuous lubrication
a) (i) & (ii)
b) (i), (ii) & (iii)
c) (ii), (iii)&(iv)
d) (i), (ii) & (iv)
Answer:- d) (i), (ii) & (iv)


19. Determine power rating of an electric
motor if it runs at 1440 r.p.m and line shaft
transmits torque of 75 Nm. Assume
Reduction ratio = 1.6 .................
a)  10.36 kW
b)  11.3kW
c)  7.068 kW
d)  9.12kW
Answer:- c)  7.068 kW


20. In simple gear trains the direction of
rotation of driven gear is opposite to the
direction of rotation of driving gear
only if ...................
a) Even number of idler gears are present   
b) Odd number of idler gears are present
c) Any number of idler gears are present   
d) None of these
Answer:- a) Even number of idler gears are
                    present

21.Why is an idler gear used in gear trains?
a) To obtain minimum center distance
     between driving and driven snatt
b) To have required direction of rotation
c) Both (a) & (b)
d. None of these
Answer:- b) To have required direction
                     of rotation


22. Determine torque transmitted on
the pinion shaft if torque transmitted
on gear shaft is 20 nm consider Gear ratio = 4
a)8nm
b) 5 nm
c) 80 nm
d)16nm
Answer:- b) 5 nm


23. Which of the following statements
 is/are true for gear drives?
a) They can be used for long center distances
b) They are used to transmit power between
non-intersecting and parallel shafts
c) They cannot be used for high reduction ratios
d) All of these
Answer:- b) They are used to transmit power
      between  non-intersecting and parallel shaft

24. Which gears are used to connect two
 intersecting shaft axes?
a) Crossed helical gear
b) Worm and worm wheel
c) Bevel gears
d) All of these
Answer:- c) Bevel gears


25. What is meant by gear ratio?
a) The ratio of pinion speed and gear speed
b) The ratio of number of teeth on pinion
and number of teeth on gear
c) Both (a) & (b)
d) None of these
Answer:- a) The ratio of pinion speed and
                    gear speed


26. What is the function of hydraulic
       motor?
1. Hydraulic motor converts hydraulic
oil under pressure into torque and angular
displacement
2. Hydraulic motor converts hydraulic
    oil under  pressure into force and linear
    displacement
3. Hydraulic motor converts hydraulic energy
    into mechanical energy

4. Hydraulic motor converts mechanical energy
into hydraulic energy
a) 1 and 4 b) 1 and 3 c) 2 and 3 d) 2 and 4
Answer:- b) 1 and 3

27. Calculate area of a pipe if, flow rate is
20 I/min and flow velocity is 5 cm/s
a) 66.66 cm²   
b) 60 cm²   
c) 62 cm²   
d) None of these
Answer:- a) 66.66 cm²

28. What this hydraulic symbol
a) Motor unidirectional
b) Motor bidirectional
c) Pump unidirectional
d) Pump bidirectional
Answer:- a) Motor unidirectional


29. In soldering the melting point of filler
metal is ...................
a) Below 420°C       
b) Above 420°C     
c) Below 520°C       
d) Above 520°C
Answer:- b) Above 420°C

30. The composition of electrician
solder is ...........
a) Lead-37%, tin-63%
b) Lead-50%, tin-50%
c) Lead-63%, tin-37%
d) Lead-70%, tin-30%
Answer:- d) Lead-70%, tin-30%


31. The composition of soft solder is____
a) Lead-37%, tin-63%
b) Lead-50%, tin-50%
c) Lead-63%, tin-37%
d) Lead-70%, tin-30%
Answer:- a) Lead-37%, tin-63%

32. Corrosion can be prevented by_
a) Alloying
b) Tinning
c) Galvanizing
d) All of these
Answer:- d) All of these


33. As compare to iron, aluminum has ....
a) Higher tendency to oxidize
b) Less tendency to oxidize
c) Equal tendency to oxidize
d) None of these
Answer:- a) Higher tendency to oxidize

34. Conditions for good electroplating
 is/are .......
a) High current density
b) Low temperature
c) High concentration of metal in electrolyte
d) All of these
Answer:- d) All of these

35. Iron is galvanized by coating with ...............
a) Zinc
b)Tin
c) Copper
d) Nickel
Answer:- a) Zinc

36. Which defect arises due to faulty
 heat treatment?
a) Over heating and burring
b) Oxidation and decarburization
c) Cracks, distortion and warping
d) All of these
Answer:- d) All of these

37. In general, hardening is followed by ....
a) Annealing
b) Normalizing
c) Tempering
d) Case hardening
Answer:- a) Annealing


38. This type of fastener is designed to
prevent movement between shafts and wheels.
a) Keys
b) Machine pins     
c) Rivets
d) Knuckle
Answer:- a) Keys

39. A mechanical device that stores
energy, when deflected and to return the
equivalent amount of energy when released
is known as a ..................
a) Blind rivet
b) Key way
c) Spring
d) Hammer
Answer:- c) Spring


40. Joint strength in brazing operation is-.
a) As high as in gas or arc welding
b) Not as high as in gas or arc welding
c) Higher than that of in gas or arc welding
d) Unpredictable
Answer:- b) Not as high as in gas or arc
                    welding


41. Which of the following is a soft solder?
a) Copper-zinc alloy
b) Nickel-silver alloy
c) Lead-tin alloy     
d) All of  these
Answer:- c) Lead-tin alloy

42. Transmission angle is the angle between
a) Input link and coupler
b) Input link and fixed li
c) Output link and coupler
d) Output link and fixed
Answer:- c) Output link and coupler

43. What this hydraulic symbol means
a) Directional control valve
     (4 ports 12 positions)
b) Directional control valve
    (4 ports /3 positions)
c) Directional control valve
     (5 ports /2 positions)
d) None of these
Answer:- a) Directional control valve
                  (4 ports 12 positions)

44. Module of a gear is ..............
a) DAT b) T/D c) 2D/T d) 2T/D
Answer:- b) T/D

45. When screw threads are to be used
in a situation where power is being
transmitted in one direction only, then
the screw threads suitable for this will be ....
a) Square threads     
b) Knuckle threads   
c) Acme threads     
d) Buttress threads
Answer:- d) Buttress threads


46. Which of the following material has
      the maximum ductility?
a) Mild steel
b) Copper
c) Aluminium
d) Zinc
Answer:- a) Mild steel

47. The sleeve or muff coupling is
       designed as a-.
a) Dun cylinder       
b) Solid shaft
c) Thick cylinder     
d) Hollow shaft
Answer:- d) Hollow shaft


48. In a flange coupling, the flanges are
      coupled together by means of_.
a) Studs
b) Bolts and nuts     
c) Headless taper bolt
d) None of these
Answer:- b) Bolts and nuts

49. An open belt drive is used when ......
a) Driven shaft is to be started or stopped
whenever desired without interfering
with the driving shaft
b) Shafts are arranged parallel and rotate
     in the same directions
c) Shafts are arranged at right angles and
     rotate in one definite direction
d) Shafts are arranged parallel and rotate
     in the opposite directions
Answer:- b) Shafts are arranged parallel
                    and rotate in the same directions

50. When bevel gears connect two shafts
whose axes intersect at an angle greater
than a right angle and one of the bevel gears
has a pitch angle of 90°, then they are
known as
a) Internal bevel gears
b) Angular bevel gears
c) Crown bevel gears
d) Mitre gears
Answer:- c) Crown bevel gears

No comments:

Post a Comment

QUESTION & ANSWERS LINK

QUESTION & ANSWERS LINK ALL TRADE QUESTION ANSWERS ELECTRICIAN FITTER TURNER MACHINIST MMV DIESEL WIREMAN CALCULATION DRA...